Barn och Ungdom

För oss i Operaimprovisatörerna är dialogen med publiken central, oavsett vilken åldersgrupp vi spelar för. Vi arbetar alltid interaktivt och för oss är det viktigt att publiken känner sig trygg för att de ska våga dela med sig av sina tankar och idéer – det är ju det som är stoffet som vi väver opera av! Att göra barnen/ungdomarna delaktiga i skapandeprocessen ger deras upplevelse av det vi gör på scenen en extra dimension. 

Som komplement till föreställningarna gör vi ofta samarbeten, prova på-tillfällen och kurser där vi tillsammans med deltagarna jobbar med olika musik- och dramaövningar i kommunikation, kreativitet och historieberättande. Flera av medlemmarna i Operaimprovisatörerna är aktiva som pedagoger i musik, teater och drama. Ibland får deltagarna också vara aktiva i att spela roller på scenen i en improviserad historia. Projekt och prova på-tillfällen med elever och lärare kan utformas både efter den föreställning vi har spelat, men också efter ett tema som skolan jobbar med just då, i samråd med lärarna.

Operaimprovisatörernas barn- och ungdomsverksamhet utgör en stor del av gruppens totala verksamhet. Genom åren har gruppen gjort ett flertal gästspel, projekt och turnéer med olika barn- och ungdomsproduktioner runtom i Sverige, i samarbete med bl a RUM, Musik i Syd, Musik i Halland och Scenkonst Sörmland.

 

Skapande skola

Det finns möjlighet att knyta Skapande skola-projekt till alla våra barn/ungdomsföreställningar där en eller flera workshops med elever och lärare ingår. Vi kan också göra Skapande skola-projekt kopplat till en temaföreställning där temat bestäms av skolan/klasserna.

 


Medverkande i trailern
Operaimprovisatörerna, Alexandra Orrgård Solén, Sara Wilén, Linus Flogell och pianist Gregor Bergman
Svenska Kammarorkestern
Dirigent Eric Solén

Idé
Alexandra Orrgård Solén och Eric Solén

Musikalisk rådgivning
Eric Solén

Sista minuten - Ett operaäventyr

Visste ni, att före mitten av 1800-talet sjöng och spelade sångare och musiker ofta i stunden, utan noter, och improviserade texter och melodier på förslag från publiken?

Tre sångare och en pianist från Operaimprovisatörerna bjuder tillsammans med en hel orkester in till ett operaäventyr i en lek med musikhistoriska förtecken. Med hjälp av en koffert fylld av föremål skapar eleverna föreställningens handling tillsammans med oss, i en musikalisk remix av helt nya operaimprovisationer och bland andra Mozarts, Purcells och Bellinis verk!

Då varje föreställning skapas i sista minuten blir ingen föreställning den andra lik. Följ med oss på operaäventyr!


Våga Mozart

Våga Mozart är en helt improviserad operaföreställning inspirerad av Mozarts musik. Eleverna får bestämma på vilken plats som operan ska utspela sig – den lokala pizzerian, fotbollsplanen eller kanske ungdomsgården? Under föreställningens gång gör vi sedan pauser i dramat och låter eleverna vara med och bestämma hur historien ska fortsätta.

Mozarts operor är uppbyggda kring starka karaktärer som drivs av sina känslor och sin övertygelse, likt Susanna i Figaros bröllop, eller Papageno i Trollflöjten. Även i Våga Mozart drivs karaktärerna av starka känslor och tack vare att allt vi gör är improviserat kan eleverna vara med och diskutera olika situationer och konflikter som uppstår utifrån ledorden vänskap, kärlek och lojalitet - vad är vänskap? Hur hanterar man olycklig kärlek? Hur går man vidare efter ett svek?

 


Ögonblick av Opera för unga

En helt improviserad operaföreställning där vi utgår från barnens idéer och tankar och skapar improviserade operascener, arior och små historier. Tre professionella operasångare och en pianist kastar sig ut utan förberett material, vare sig text eller musik, och skapar opera av ett slag som du aldrig skådat tidigare!

Yngre elever ombeds att ta med föremål som på något sätt är värdeladdade för dem – exempelvis något de själva tillverkat i klassen under en temaperiod etc. Äldre elever får i uppgift att skriva några rader om något de drömmer om, längtar efter eller något minne av en släkting. Föremålen/texterna utgör sedan utgångspunkten för korta, improviserade operascener, arior, duetter etc.

Ögonblick av opera är Operaimprovisatörernas första barn/ungdomsproduktion i egen regi och har spelats på turné bl a i Skåne, Sörmland och Halland. Föreställningen hade urpremiär på Boulevardteatern i Stockholm i september 2010 och genomfördes då med stöd från Stockholms Läns Landsting.


30729640_1840156686036242_1198458199577985024_n.jpg

Imse vimse Mozart

När barnen leds in i föreställningssalen av operadirektören Closette kan man först inte hitta Mozart. Det visar sig efter en stund att han fallit i djup sömn, utmattad av att ha varit på turné med sina vänner i 250 år! När han vaknar blir han förtjust över att se barnen i så moderna kläder och börjar med hjälp av sina medhjälpare att gestalta scener från sin barndom och uppväxt.

Barnen bjuds på smakprov ur Mozarts tidiga kompositioner och sedan framför ensemblen korta bitar ur ett par av Mozarts operor – Trollflöjten och Don Giovanni. Men efter en stund känner Mozart och artisterna att de inte bara vill spela sådant han skrev för flera hundra år sedan, de vill skapa nytt! Och självklart behöver de inspiration från barnen, som får vara med och hitta på material till helt nya arior och operascener som skapas i nuet! Ett roligt sätt att skapa ny operamusik!

Imse Vimse Mozart är en lekfull introduktion både till opera i allmänhet och i synnerhet till Mozarts fantastiska tonspråk. Det är svårt att veta exakt hur Mozart var som person, men allt tyder på att han hade mycket av sitt barnasinne kvar även i vuxen ålder. Därför tycker vi att det är roligt att barnen får möta just Mozart, inspireras av hans musik och själva uppleva opera på ett lekfullt sätt.


OPERAtion - Vem är du?

Åldersgrupp: Högstadiet och gymnasiet, max 120 per föreställning
Föreställningslängd: 40 min
Spelyta: 4x5 m
Mörkläggning: inget krav
Teknik: två el-uttag – till vårt elpiano och högtalare som vi tar med oss

Till workshopen krävs en större golvyta, t ex en aula eller gymnastiksal
Längd workshop: 40 min
Antal medverkande: 3 sångare och en pianist Antal medverkande/workshop: högst 30 personer

 

OPERAtion - Vem är du? tar sin utgångspunkt i de rollfunktioner vi väljer i förhållande till olika grupper och situationer. Hur fria är vi i våra val? Tillsammans med eleverna undersöker vi bilder av makt och genus i media och verkligheten. Vi undersöker härskartekniker och pratar med eleverna om hur man kan bryta upp oönskade maktmönster. Vi arbetar med improvisation och leker fram operascener i olika klassiska musikstilar. På det viset fungerar föreställningen både allmänbildande, ny- och medskapande. Det finns även möjlighet att boka en workshop med plats för diskussion i samband med föreställningen. Eleverna delas in i mindre grupper och får prova dramaövningar som hjälper dem att utveckla sin kreativitet och syftar till att stärka såväl den enskilda eleven som gruppdynamiken. Eleverna får också praktiskt prova härskarteknikerna. Alla blir delaktiga i skapandeprocessen!