Operaimprovisatörerna ger följande föreställningar

Ögonblick av opera

Föreställningens längd: 60 minuter för vuxna, 40 minuter för barn
(för vuxna kan man välja att lägga in en kortare paus i mitten om så önskas)
Antal medverkande: 4
Teknikkrav: 2 x 10A eluttag
Mörkläggning: önskvärt men ej nödvändigt
Spelyta: 5 x 3 meter

Ögonblick av opera är en helt improviserad operaföreställning där tre operasångare och en pianist skapar operascener utifrån publikens förslag. Föreställningen finns både i en variant för vuxna och för barn/ungdomar från 5 år och uppåt.

I vuxenföreställningen intervjuar vi människor i publiken om viktiga ögonblick i deras liv, drömmar de bär på eller minnen av nära och kära - deras berättelser utgör startpunkten för scener, arior och ensembler i alla upptänkliga operagenrer, alltifrån barock, Mozart och romantik till galna upptåg i avant-garde-stil!

Vi förlägger också gärna scener till den ort där vi spelar – kanske får vi se en scen om hur det egentligen gick till när det lokala stadshotellet eller kyrkan byggdes eller så bjuder vi på en mustig historia i bästa Verdi-stil kring en lokal naturföreteelse laddad med mystik och vidskepelse!

När vi spelar för barn utgår vi oftast från föremål som varje klass har med sig och skapar en liten operahistoria utifrån detta föremål. Under föreställningens gång vänder vi oss ofta ut och låter barnen vara med och påverka handlingen, lösa problem och göra ljudeffekter etc. När vi spelar för ungdomar så får de skriva korta texter som handlar om deras drömmar, minnen och viktiga ögonblick i livet – dessa gestaltas sedan respektfullt i improviserade operascener, arior och duetter.

Den interaktiva och improviserade operaformen som utgår från barnens idéer, tankar och känslor är ett oöverträffat sätt att få kontakt med opera på ett lekfullt sätt. Inför varje föreställning erbjuder vi också möjligheten att delta i en lärorik och rolig workshop där eleverna får möta oss och där vi berättar om hur vi arbetar på scenen för att skapa improviserade scener och historier. Deltagarna får då också möjlighet att prova på improvisation och vara medskapande i scener, arior och körer med sångarna från Operaimprovisatörerna. Detta brukar vara mycket uppskattat!
 


Mozart i sta'n

Tre professionella operasångare och en pianist kastar sig handlöst ut i operaimprovisationer inspirerade av Mozarts musik. Utan något förberett material – vare sig musik eller text – skapas varje gång en helt ny improviserad kammaropera i Amadeus’ anda. Publikens förslag avgör i vilken miljö som kvällens opera utspelar sig i – kanske på den lokala pizzerian, i träkyrkan från 1700-talet eller på stadshotellet? Improviserade arior, duetter och ensembler, men även åtrå, förälskelse och hämnd utlovas!!

Mozart i sta’n hade urpremiär i Vadstena 1 augusti 2009 och har sedan dess spelats på ett antal olika platser i landet, bl a på Stockholms Kulturfestival i augusti 2012.