Välkommen till Operaimprovisatörerna!

Operaimprovisatörerna bildades 2007 och är en av få grupper i världen som ägnar sig åt improviserad opera på professionell nivå. Sedan starten har vi gjort 15 egna produktioner, ett stort antal turnéer över hela landet och vi har medverkat i en mängd olika sammanhang. Några av våra samarbetspartners genom åren är Stockholms Stadsteater, Göteborgsoperan, Norrlandsoperan, Folkoperan, Scenkonst Sörmland, Vadstena- Akademien och Lunds humorfestival.

Vi skapar alltid opera i samspel med publiken och utgår ifrån deras förslag och idéer, oavsett om målgruppen är en förskoleklass eller ett äldreboende. Vi dyker gärna upp på ställen där man minst av allt förväntar sig att få höra opera, och vår målsättning är att förnya operakonsten och att nå ut med opera till nya målgrupper. 

Välkommen till en ny konstform – välkommen till Operaimprovisatörerna!

Mette af Klint

Sopran/producent

 

Mette är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm, kammarmusikerlinjen vid Mälardalens högskola, Operastudio 67 samt Balettakademiens yrkesskola. Hon har sjungit solistroller på bl.a. GöteborgsOperan, Drottningholms slottsteater, Folkoperan, Piteå kammaropera, Kulturhuset/Stadsteatern Sth, Läckö slottsopera samt i både TV och radio vid ett flertal tillfällen. Hon har även fått en roll specialskriven till sig i operan "Barnet och de grå" av Ylva Q Arkvik. Mette är också sångerska i Ensemble Flatterie, ensemblen som gjort sig känd för att tolka barockmusik på ett helt nytt sätt både i Sverige och utomlands.

Hon har medverkat i flera opera - och kammarmusikfestivaler och har även arbetat som skådespelare och musikalartist. Sommaren 2015 sjöng Mette på Läcköslottsopera i "Beatrice och Benedict" och sommaren 2016 är hon tillbaka som Baronessan Mörck i ”Det går an”. Hösten 2016 sjunger hon Diwita i ”Stilla min eld” på Piteå kammaropera.

Mette arbetar även som producent, koreograf och regiassistent. Hon har drivit en egen operagrupp och ligger bakom idén till Gravity of Life, Oi:s stora satsning 2016/2017 som hon också är konstnärlig ledare och producent för. När hon inte jobbar simmar Mette gärna i varma hav.

 

Sara Wilén

Mezzosopran

 

Sara är utbildad vid bl.a. Operastudio 67 och Musikhögskolan i Malmö, där hon är doktorand i konstnärlig forskning med projektet ”Singing in action- processes of vocal improvisation”. Sara har gjort lecture recitals och konstnärliga presentationer av sin forskning runtom i Europa.

Bland operarollerna hon sjungit kan nämnas Violetta, Fiordiligi, Pamina, Donna Elvira, Petra i Balladen om Kasper Rosenröd (Björlin) och Jenny i Three sisters (Rorem). Sara har varit solist vid bl.a. NorrlandsOperan, Skånska Operan, Riksteatern, Operaverkstan/Malmö Opera och Teatr Weimar samt repertoarsolist i kammarmusik och oratorier, både i Sverige och utomlands.

Som musikhögskolelärare och sjungande regissör inom opera- och klassisk improvisation har Sara lett workshops, konserter, kurser och föreställningsprojekt i bl a Göteborg, Helsingfors, Köpenhamn, Montreal, Malmö och Stockholm. 

I september 2016 har hon premiär för konsertutställningen A S/He-Story of improvisation på Suellska Villan i Malmö, med duon Impromans, en av få ensembler i världen som improviserar romanser på olika språk. När Sara för ovanlighetens skull är ledig, utforskar hon den djungelliknande trädgården vid ett rött torp i Blekinge tillsammans med familjen.

 

Fredrik af Klint

Tenor

Fredrik af Klint är en etablerad operasångare i Sverige. Han har gått från baryton till tenor och uppträtt på några av Sveriges största scener. På Drottningholms Slottsteater har han gjort Greven i Figaros bröllop. På Folkoperan har vi sett honom som Eleni i Shit också och som Faust i Faust förvandlingen samt på Läckö slott som Bardolfo i Falstaff. 

2015 var han med i Trilogin på Wermandopera där han gestaltade Don Basilio/Don Curzio/Jaquino. Han har även frekvent gästat Norrlandsoperan och där gjort följande roller: Papageno, Remendado, kaj och nu senast Borsa i Rigoletto 2015.

I sommar kan vi se honom på Läckö Slott i rollen som Kyrkoherde Palm i det nyskrivna verket Det Går An och i höst beger han sig återigen till Norrlandsoperan där han kommer att ta sig an rollerna Jack O'Brien och Tobby Higgins i Mahagonny. Till våren kommer Fredrik även göra sin debut som regissör i Operaimprovisatörernas uppsättning Gravity of Life tillsammans med OI-medlemmen David Hornwall.

När Fredrik inte sjunger eller tar hand om sin fru och sina två barn så beger han sig gärna ut på sjön i en segelbåt eller letar kantareller i skogen.

Samuel Jarrick

Baryton

 

Samuel bor i Stockholm. Han gick ut Operahögskolan 2004 och har sedan dess gjort en rad roller på bl.a. Folkoperan, Läckö Slottsopera och Drottningholms slottsteater samt Malmö Opera där han blev speciellt hyllad för sin insats som Joseph de Rocher i Dead Man Walking. Föreställningen spelades i Malmö 2006 och 2009 samt som gästspel på Operan i Köpenhamn och i en uppsättning på operan i Cape Town.

 

Samuel har sjungit titelrollen i Don Giovanni på Skånska Operan och Smålandsoperan. Han har gjort Karlsson i Karlsson på taket av Thomas Lindahl både på Malmö opera och på Kungliga Operan. I höstas sjöng han Gästen i Folkoperans uppsättning av La traviata. Under kommande spelår 2016 till 2017 kommer han att medverka i Phantom of the Opera på Cirkus i Stockholm. Vid sidan av sina sångjobb är Samuel också engagerad i klimatfrågan där han brinner för "artivismen" - att hitta sätt att kombinera aktivism och konst. 

Linus Flogell

Baryton

 

Linus är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm. Efter studierna har han bl. a gjort rollen som Danilo i Folkoperans uppsättning av Glada änkan och Jesper i den nyskrivna operan Sömnkliniken på GöteborgsOperan. Linus har varit ensemblemedlem i Operaimprovisatörerna sedan 2009. Åren 2012-2014 sjöng Linus vid SpaghettiOperan Regina, bland rollerna finns Angelotti i Tosca och Escamillo i Carmen.

 

Med Kamraterna på Årsta Teater har Linus setts som bl. a Teaterdirektören i Poulencs Brösten på Tiresias och Don Pizarro i Beethovens Fidelio. Våren 2016 medverkade han i Italienskan i Alger i Bollywoodtappning i Hangaren/Subtopia. På lediga stunder händer det att Linus tar med sina söner till Skärholmens gård och äter räksmörgås.

David Hornwall

Basbaryton

 

David Hornwall är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö med examen 2010. Han har de senaste åren arbetat på institutioner som Malmö Opera och under hösten 2015 på Folkoperan i Stockholm i den uppmärksammade uppsättningen av La traviata. Förutom Operaimprovisatörerna är David aktiv i frigrupper som Operation opera där han är verksam både som sångare och regissör.

 

Under hösten regisserar han Operaimprovisatörernas nya föreställning Gravity of Life tillsammans med OI-medlemmen Fredrik af Klint. När han inte sjunger och agerar i olika projekt är han verksam som sångpedagog. På fritiden ägnar han sig gärna åt att köra motorcykel och att vara i naturen både för att springa och elda.

Alexandra Orrgård Solén

Sopran

 

Alexandra är utbildad på Operastudio-67, Musikhögskolan i Stockholm, Conservatorie F. Morlacchi i Perugia, Italien samt vid Mozarteum i Salzburg, Österrike. Hon har tilldelats bl.a. Edwin Ruuds sångstipendium, Oslo och Kungliga Musikaliska Akademiens utlandsstipendium. Hon har varit anställd som solist vid bl.a. Kungliga Operan i Stockholm, Malmö Musikteater, Oldenburgisches Staatstheater och Theater und Philharmonie Thüringen.

 

Till hennes viktigaste roller räknas Konstanze (Enleveringen), Nattens Drottning (Trollflöjten), Lucia (Lucia di Lammermoor), Gilda (Rigoletto), Rosina (Barberaren i Sevilla), Ilia (Idomeneo), Micaela (Carmen) samt Lauretta (Gianni Schicchi). Hon har sjungit konserter i Sverige, Finland, Österrike, Tyskland, Italien och Frankrike och medverkat vid flertalet radioutsändningar i såväl svensk som tysk radio. När Alexandra inte sjunger opera älskar hon att laga mat och att baka!

Gregor Bergman

Pianist

 

Har gått pianopedagogutbildning på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm 1996-2001. Började 1999 arbeta med improvisationsteater, både som musiker och som pedagog. Har sedan 2001 frilansat som improvisationsteatermusiker och pedagog i en mängd olika sammanhang, bl a på Boulevardteatern, Stockholms Improvisationsteater och Operahögskolan. Startade 2007 gruppen Operaimprovisatörerna som han sedan dess har varit med och drivit.

 

Gregor har även varit med i skrivna uppsättningar, b la en Riksteaterturné med Anna Pettersson i föreställningen Nästan ensam, och har även jobbat med Anna Blomberg, nu senast i föreställningen Anna Blombergs Värld som gått på turné i Sverige sedan hösten 2015. Satte 2014 upp den egna monologen ”Min far är död – ett föredrag om lekfullhet” som han spelat bl a på Teater Brunnsgatan Fyra i Stockholm och som soppteater producerad av Teater Västernorrland.