Välkommen till Operaimprovisatörerna!

Operaimprovisatörerna bildades 2007 och är en av få grupper i världen som ägnar sig åt improviserad opera på professionell nivå. Sedan starten har vi gjort 15 egna produktioner, ett stort antal turnéer över hela landet och vi har medverkat i en mängd olika sammanhang. Några av våra samarbetspartners genom åren är Stockholms Stadsteater, Göteborgsoperan, Norrlandsoperan, Folkoperan, Scenkonst Sörmland, Vadstena- Akademien och Lunds humorfestival.

Vi skapar alltid opera i samspel med publiken och utgår ifrån deras förslag och idéer, oavsett om målgruppen är en förskoleklass eller ett äldreboende. Vi dyker gärna upp på ställen där man minst av allt förväntar sig att få höra opera, och vår målsättning är att förnya operakonsten och att nå ut med opera till nya målgrupper.

Välkommen till en ny konstform – välkommen till Operaimprovisatörerna!

Mette af Klint

Mette af Klint

sopran/producent

Mette är utbildad vid Operahögskolan i Stockholm, Kammarmusikerlinjen vid Mälardalens högskola, Operastudio 67 samt Balettakademiens yrkesskola. Hon har sjungit solistroller på bl.a. Göteborgs- Operan, Drottningholms slottsteater, Folkoperan, Piteå kammaropera, Kulturhuset/Stadsteatern Sth, Läckö slottsopera samt i både TV och radio. Hon har även fått en roll specialskriven till sig i operan “Barnet och de grå” av Ylva Q Arkvik. Mette är också sångerska i Ensemble Flatterie, ensemblen som gjort sig känd för att tolka barockmusik på ett helt nytt sätt både i Sverige och utomlands.

Hon har medverkat i flera opera – och kammarmusikfestivaler och har även arbetat som skådespelare och musikalartist.

Mette arbetar även som producent och har förutom Operaimprovisatörerna bl a producerat Kamraterna, projektet Snäll rebell, Opera Agile och Ensemble Flatterie. 2019 får operan HILMA av Benjamin Staern premiär, där Mette står för både idé och koncept samt sjunger huvudrollen.

När hon inte jobbar simmar Mette gärna i varma hav.

Sara Wilén

Sara Wilén

sopran/mezzosopran

Sara är utbildad vid bl.a. Operastudio 67 och Musikhögskolan i Malmö, där hon blev doktor i konstnärlig forskning i musik 2017. Sara har gjort lecture recitals, workshops och presentationer runtom i Europa och Canada. 2018 gästade Sara Rickard Söderbergs Operahuset i SR P2 med sin forskning. I avhandlingen presenteras en ny metod för interaktionsanalys, IAM (Interplay Analysis Model) och teori för performativitetsanalys i tre nivåer. 

Bland operarollerna hon sjungit på scen finns Violetta (Verdi), Fiordiligi, Pamina och Donna Elvira (Mozart), Petra i Balladen om Kasper Rosenröd (Björlin) och Jenny i Three sisters (Rorem). Sara har varit solist vid bl.a. Norrlands-Operan, Skånska Operan, Riksteatern, Operaverkstan/Malmö Opera, Smålandsoperan och Teatr Weimar,  i kammarmusik, orkesterverk och oratorier. Under 2018  gör Sara rollen som Alice Tegnér på Smålandsoperan.

I duon Impromans med pianisten Conny Antonov, en av få ensembler i världen som improviserar romanser på olika språk, utvecklar Sara nya former för klassisk sånggestaltning.

Som musikhögskolelärare och sjungande regissör inom musikdramatisk gestaltning, opera- och klassisk improvisation har Sara lett workshops, kurser och föreställningsprojekt i bl a Göteborg, Helsingfors, Köpenhamn, Montreal, Malmö och Stockholm. Sara är lärare, handledare och examinator vid Musikhögskolan i Malmö/Malmö Opera. Hon är även engagerad som teaterpedagog vid Kulturskolan i Malmö.

När Sara är ledig utforskar hon Skånes hemligheter tillsammans med familjen.

Fredrik af Klint

tenor

Fredrik af Klint är en etablerad operasångare i Sverige. Han har gått från baryton till tenor och uppträtt på några av Sveriges största scener. På Drottningholms Slottsteater har han gjort Greven i Figaros bröllop. På Folkoperan har vi sett honom som Eleni i Shit också och som Faust i Faust förvandlingen samt på Läckö slott som Bardolfo i Falstaff.

2015 var han med i Trilogin på Wermandopera där han gestaltade Don Basilio/Don Curzio/Jaquino. Han har även frekvent gästat Norrlandsoperan och där gjort följande roller: Papageno, Remendado, Kaj och nu senast Borsa i Rigoletto 2015.

I sommar kan vi se honom på Läckö Slott i rollen som Kyrkoherde Palm i det nyskrivna verket Det Går An och i höst beger han sig återigen till Norrlandsoperan där han kommer att ta sig an rollerna Jack O’Brien och Tobby Higgins i Mahagonny. Till våren kommer Fredrik även göra sin debut som regissör i Operaimprovisatörernas uppsättning Gravity of Life tillsammans med OI-medlemmen David Hornwall.

När Fredrik inte sjunger eller tar hand om sin fru och sina två barn så beger han sig gärna ut på sjön i en segelbåt eller letar kantareller i skogen.

Samuel Jarrick

baryton

Samuel bor i Stockholm. Han gick ut Operahögskolan 2004 och har sedan dess gjort en rad roller på bl.a. Folkoperan, Läckö Slottsopera och Drottningholms slottsteater samt Malmö Opera där han blev speciellt hyllad för sin insats som Joseph de Rocher i Dead Man Walking. Föreställningen spelades i Malmö 2006 och 2009 samt som gästspel på Operan i Köpenhamn och i en uppsättning på operan i Cape Town.

Samuel har sjungit titelrollen i Don Giovanni på Skånska Operan och Smålandsoperan. Han har gjort Karlsson i Karlsson på taket av Thomas Lindahl både på Malmö opera och på Kungliga Operan.

Under spelåret 2016 till 2017 var han med i ensemblen och sjöng flera roller i Phantom of the Opera på Cirkus i Stockholm. Han har även med medverkat i flera projekt med regissören och dramatikern Stina Oscarson, senast i en filminspelning av hennes pjäs Ögonblick av tvivel, som handlar om klimatet.

Vid sidan av sina sångjobb är Samuel själv engagerad i klimatfrågan och nyligen blev han åter talesperson för föreningen Klimataktion. Han brinner särskilt för “artivismen” – att hitta påhittiga sätt att kombinera aktivism och konst för att nå ett djupare samtal om klimatet och andra stora utmaningar som vi står inför.

Sm älg Voila_Capture 2017-01-02_08-34-04_em

Linus Flogell

baryton

Linus är utbildad vid Musikhögskolan i Göteborg och Operahögskolan i Stockholm. Efter studierna har han bl. a gjort rollen som Danilo i Folkoperans uppsättning av Glada änkan och Jesper i den nyskrivna operan Sömnkliniken på GöteborgsOperan. Linus har varit ensemblemedlem i Operaimprovisatörerna sedan 2009. Åren 2012-2014 sjöng Linus vid SpaghettiOperan Regina, bland rollerna finns Angelotti i Tosca och Escamillo i Carmen.

Med Kamraterna på Årsta Teater har Linus setts som bl. a Teaterdirektören i Poulencs Brösten på Tiresias och Don Pizarro i Beethovens Fidelio. Våren 2016 medverkade han i Italienskan i Alger i Bollywoodtappning i Hangaren/Subtopia.

2017 gestaltade Linus hunden Sammeli i Den långa långa resan på Kungliga Operan och Mandarinen i Folkoperans Turandot. I höst ser Linus fram emot att åka till Östersund på turné med Operaimprovisa-törernas föreställning Mozart i Sta’n.

På lediga stunder händer det att Linus tar med sina söner till Skärholmens gård och äter räksmörgås.

David Hornwall

basbaryton
David Hornwall är utbildad vid Musikhögskolan i Malmö med examen 2010. Han har de senaste åren arbetat på institutioner som Malmö Opera och under hösten 2015 på Folkoperan i Stockholm i den uppmärksammade uppsättningen av La traviata. Förutom Operaimprovisatörerna är David aktiv i frigrupper som Operation opera där han är verksam både som sångare och regissör.
Under hösten regisserar han Operaimprovisatörernas nya föreställning Gravity of Life tillsammans med OI-medlemmen Fredrik af Klint. När han inte sjunger och agerar i olika projekt är han verksam som sångpedagog. På fritiden ägnar han sig gärna åt att köra motorcykel och att vara i naturen både för att springa och elda.

Alexandra Orrgård Solén

sopran

Alexandra är utbildad på Operastudio 67, Musikhögskolan i Stockholm, Conservatorie F. Morlacchi i Perugia, Italien samt vid Mozarteum i Salzburg, Österrike. Hon har tilldelats bl.a. Edwin Ruuds sångstipendium, Oslo och Kungliga Musikaliska Akademiens utlandsstipendium. Hon har varit anställd som solist vid bl.a. Kungliga Operan i Stockholm, Malmö Musikteater, Oldenburgisches Staatstheater och Theater und Philharmonie Thüringen.

Till hennes viktigaste roller räknas Konstanze (Enleveringen), Nattens Drottning (Trollflöjten), Lucia (Lucia di Lammermoor), Gilda (Rigoletto), Rosina (Barberaren i Sevilla), Ilia (Idomeneo), Micaela (Carmen) samt Lauretta (Gianni Schicchi). Hon har sjungit konserter i Sverige, Finland, Österrike, Tyskland, Italien och Frankrike och medverkat vid flertalet radioutsändningar i såväl svensk som tysk radio. När Alexandra inte sjunger opera älskar hon att laga mat och att baka!
Maria Olofson, pianist

Maria Olofson

pianist

Maria är utbildad vid Musikhögskolan i Stockholm, Ingesunds folkhögskolas musiklinje, Musikvetenskapliga institutionen vid Stockholms Universitet, Boulevardteaterns Teaterskola. Frilansande musiker som har varit verksam främst i Stockholm och London där hon var bosatt under tre år.

Maria var som huvudlärare i piano med och startade upp kulturskolan i Rinkeby i början av 90-talet. Har varit verksam inom olika genrer och turnerat med bland andra Olle Adolphson samt fått ett klassiskt verk specialskrivet för sig och ensemblen; Quintetto Classico av Dag Lundin, som uruppfördes 1996, spelades in på skiva och radiosändes. Har sedan 2004 samarbetat med Robert Weitz, en av Sveriges främsta teaterimprovisatörer; driver tillsammans med honom musikimprogruppen Tomat och har, som kapellmästare, satt upp ett flertal improviserade musikaler. Turnerat och spelat dessa bl a i Honolulu på Hawaii, The Second City i Chicago, Erbil i Kurdistan m fl platser.

Lärare och workshophållare i impromusik sedan 2004. Arbetar som musiker och kompositör inom barnteater, främst på Junibacken i Stockholm. Varit agerande musiker och kompositör inom ett antal olika uppsättningar på bl a Teaterstudio Ledermann, Mosebacke, Teater Scenario, Reginateatern m fl scener.

Lediga stunder upptas ofta av långa legobyggarsessioner med sonen och teaterbesök med dottern. Gillar annars att bada, hoppa rep och gå långt och lagom vilse i trevligt sällskap.