Workshops och kurser

Grunderna i scenframställning, operaimprovisation och musikdramatik är roliga och utvecklande för alla, oavsett om man är professionell sångare/artist eller inte, och höjer garanterat stämningen och sammanhållningen i alla typer av grupper. 

Operaimprovisatörerna har genomfört många projekt i olika sammanhang. Vi jobbar med vuxna och barn, professionella sångare som amatörer. I många projekt varvar vi improvisationer med repertoar, både klassisk och nyskriven. Vi gör övningar och scener där vi går igenom grunderna i samspel, kreativitet, kommunikation, gruppdynamik, lyssnande och dramaturgi.

Vi jobbar med musikalisk och musikdramatisk improvisation och gestaltning av sceniska situationer, status,  space work och karaktärsarbete genom röst, kropp och rörelse. Deltagarna skapar och gestaltar scener, både i skriven repertoar och i operaimprovisation.  Vi designar alltid nivån utifrån de deltagandes erfarenhet och förutsättningar, och är vana att arbeta med alltifrån professionella sångare till nybörjare. Humor, trygghet och lyhördhet står i centrum. 

Vår erfarenhet är att konstnärlig utveckling bygger på dialog i ett tryggt arbetsklimat med öppna överenskommelser och högt i tak. Där sångare och musiker känner sig trygga och vågar utmana sina egna gränser i ett gemensamt kreativt arbete, finns plats för nyskapande i nyfiken dialog med de egna kunskaperna, traditionen och normer inom scenkonsten. 

Under de senaste åren har våra samarbeten med flera av Sveriges främsta operahus tagit fart. Vi har genomfört workshops med barnkörerna vid Göteborgsoperan (2019) Malmö Opera (2018), och Norrlandsoperan (2017). 

Vi har tidigare lett workshops i samarbete med Operahögskolan under Operabiennalen och i egen regi för professionella sångare och högskolestudenter i sång.

I projektet Gravity of Life (2016-17) gjorde vi workshops tillsammans med många körer och vokalensembler runtom i Sverige. Improvisationer blandades med nyskriven musik av Ulrika Emanuelsson och Mette af Klint. Bland de medverkande finns solist-studenter i sångklassen vid Musikhögskolan i Malmö, och flera av Sveriges mest framstående körer och vokalensembler, som Hjorthagens Vokalensemble (dirigent Karin Winter), Svanholm Singers (dirigent Sofia Söderberg) och Carolinae Damkör (dirigent Ulrika Emanuelsson).

I projektet Gravity of Life (2016-17) gjorde vi workshops tillsammans med många körer och vokalensembler runtom i Sverige.

Improvisationer blandades med nyskriven musik av Ulrika Emanuelsson och Mette af Klint.

Bland de medverkande finns solist-studenter i sångklassen vid Musikhögskolan i Malmö, och flera av Sveriges mest framstående körer och vokalensembler, som Hjorthagens Vokalensemble (dirigent Karin Winter), Svanholm Singers (dirigent Sofia Söderberg) och Carolinae Damkör (dirigent Ulrika Emanuelsson).

Vi skapar opera tillsammans med alla generationer! I maj 2018 var Operaimprovisatörerna solister och gästpedagoger vid den årliga festivalen MusikRUM tillsammans med Västerås Sinfonietta, och unga körsångare och orkestermusiker från hela Sverige under ledning av Per Borin. Vårt arbete innefattar samverkan med flera av Sveriges främsta musikskolor som Lars Erik Larsson-gymnasiet (2016, dirigent Sofia Eberhard) och estetlinjen vid Danderyds Gymnasium (2016, dirigent Anders Henriksson). I oktober 2018 gjorde vi workshop och föreställning med Adolf Fredriks Flickkör i Stockholm (Fredrik Winberg). 

I den unika projektet Livsröst (2014) skapade vi opera tillsammans med seniorer. Livsröst gjordes i samarbete med Södertälje kommun med stöd av Kulturrådet.

Vill du få mer info? Vill du boka en workshop eller en kurs med Operaimprovisatörerna?
Varmt välkommen att kontakta oss!